skip to Main Content
A Learning Space For Aboriginal Children: The Scarborough Child & Family Life Centre

A Learning Space for Aboriginal Children: the Scarborough Child & Family Life Centre

The 11,000 sq.ft facility, located in Scarborough, ON, serves both child-care and community gathering needs.

Why we love it:
  1. THE OUTDOOR SPACE
    • The chalkboard walls outside. Let’s bring learning outdoors.
    • Nature-inspired playground made of berms, boulders and tree trunks. It’s like the old days – now that’s creative.
    • Rock-filed bioswale around the playground. [The water channel collects storm water from the roof and sidewalks, and instead of channeling it back to the city for processing, the earth filters and cleans its own water. We love process.]
  2. THE EXTERIOR
    • Cor-ten steel. It ages and changes over time. Again, process.
  3. THE INTERIOR SPACE
    • Wood post + beam interiors. This construction method references the long house. It’s not a copy but the designer’s reinterpretation – and that is OK with us.
    • White cedar walls. An element for the senses.
    • Exposed stud walls and joists and structural decking. Saves cash and adds flavor.
  4. SUSTAINABLE FEATURES
    • A 325-foot-deep geothermal well heats and cools the building.
    • Natural ventilation.

 

Website: http://www.nativechild.org/children-a-families/scarborough-child-and-family-life-centre

Architect (& image credits): LGA Architectural Partners (Levitt Goodman Architects)

Back To Top